10 минута: Коронавирус измениће и право

Од појаве коронавируса живот на планети више није исти. У измењеним околностима се ради, образује, губи или стиче профит. 

И сиромашне и стабилне економије повезују исти проблеми, а скоро све државе позвале су се на примену норми из позитивног права и законе о спречавању заразних болести.

И право више неће бити исто, и биће неопходно велико истраживање како правна наука да одговори оваквим ситуацијама сматра  доктор Милан Рапајић доцент крагујевачког Правног факулета и оцењује да све мере односно Уредбе које је донела српска извршна власт и локалне власти имају оправдање, јер када медицина не може да заштити човечанство држава мора да спроводи све расположиве превентивне мере.

Рапајић каже да мере треба да буду и оштрије, и да уколико нема, примера ради санкција за неношење маске, а иначе је на снази обавеза њеног ношења грађани ће и наставити да се оглушују о меру.

Није први пут у правној и светској историји човечанство суочено са пандемијом.

Само у последњих сто година харале су опаке болести: пегави тифус, туберкулоза, шпанска грозница, велике богиње.

И тада су државе у Европи биле приморане да доносе посебне мере, позивају се на Законе за које се сви надају да неће бити примењени у пракси – они о спречавању заразних, опасних болести.

Србија је реаговала као и свака земља у складу са околностима.

Доцент Рапајић каже да су потом све мере које су доносиле локалне власти тамо где се повећавао број инфицирних као што је Крагујевац, у складу са свим важећим иначе законима који регулишу овакве ситуације.

На свим колективима је такође одговорност да интервенишу и обезбеде поштовање превентивних и још детаљнијих мера које ће спроводити, као што је додатна дезинфекција.

Рапајић подсећа да су родитељи у Србији на основу Закона о породичним односима и Кривичном закону обавезни да воде рачуна о здрављу своје деце,али и друге и да се не смеју понављати ситуације да шаљу децу у школу ако има и најмање сумње на ковид 19.

Студентска популација пошто је пунолетна има сопствену одговорност.

Ситуације када наступе непознате и заразне болести у српском законодавству су решене важећим законима: о спречавању заразних болести, закону о ванредним ситуацијама.

Препознају их и закон о облигационим односима али и међународним уговорима јер се због ванредних околности мења и претходно, раније стање.

Правна наука као и многе друге и природне и друштвене тек треба да дају одговоре на многа питања која нам је отворила корона. У овој области доста се говори у свету, али и код нас- докле сежу поступци законодавне и извршне власти у прописивању превентивних мера и да ли се крше при том остала права?!

Те теме сигурно неће напустити јавност.

Међутим, ни коронавиурс ниједног тренутка није напустио планету од прошле зиме, па су државе још увек овлашћене да брину о јавном здрављу.

Ипак, како се цела прича врти око превентиве грађана, на најсложенија питања најједноставнији одговори су у непосредној близини.

Када је реч о колективној одговорности најбоље је погледати слику са улица Италије. Нема грађана без заштитне маске.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.