10 минута: Нови светски ковид протокол у Крагујевцу

Нове препоруке о контроли последица код особа које су прележале Ковид 19 била је главна тема велике Годишње конференције водећих пулмолога Европе.

У Крагујевцу, ове мере спроводи пулмолог проф. др Иван Чекеревац.

Водећи пулмолози Европе инсистирају на праћењу пацијената са умерено тешком и тешком клиничком сликом који су лечени у болничким условима и потом излечени.

По речима проф. др Ивана Чекеревца, пулмолога, најважнији је пресек стања након три месеца и то код пацијената који су при отпусту из болнице имали промене на рендгену.

На међународном Конгресу пулмолога је закључено да ће око 30 одсто пацијената и после три месеца имати промене на рендгену, односно ожиљке на плућима.

Врло је важно да се пацијентима који су били заражени корона вирусом и имали умерено тешку и тешку клиничку слику, од изласка из болнице до контроле након три месеца ограничи физичка активност.

У Крагујевцу је већ направљен протокол и већ се позивају пацијенти који су имали умерено тешку и тешку клиничку слику.

Пацијенти се позивају преко дневне болнице, по протоколу Британског торакалног удружења.

Према речима проф. др Чекеревца, издвојили су доста пацијената који на срећу, иако су имали тешку клиничку слику, након три месеца, имају релативно добро очувану функцију плућа.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *