10 минута: Радио Крагујевац – 51 година постојања, јубиларних 25 година Телевизије Крагујевац

Радио Крагујевац обележава 51. годину постојања. Најстарији електронски медиј у граду више од пола века ради у служби грађана.

Бројне генерације новинара креирале су целодневни програм, вести, ауторске емисије и специјализовани програм по коме је ова радио станица била препознатљива у земљи у којој смо некада живели – Југославији.

Програм на таласима Радио Крагујевца био је препознатљив и у међународним оквирима.

Радио улази у шесту деценију постојања, а Телевизија Крагујевац ове године обележава јубиларну 25. годину рада.

У нашу редакцију стигле су честитке бивших колега.

На стотине хиљада сати радијског програма, Радио Крагујевца најстаријег електронског медија у граду али и Шумадији, отишло је у етар ка слушаоцима.

Доајени новинарства од којих многи нису више међу нама креирали су и брижљиво припремали програм намењен слушаоцима различитих генерација.

Дневно информативна редакција спремала је актуелне вести и извештавала Крагујевчане о свим најважнијим догађајима у граду.
Богат информативни програм употпуњавале су ауторске емијисије, документарни серијали, спортски извештаји, догађаји из културе, а читав тим људи бирао је музику различитих жанрова која је била намењена свим генерацијама.

Да све оно што новинари припреме стигне до слушалаца, а касније и гледалаца, старали су се тон мајстори, реализатори програма, организатори, монтажери.

Деведесетих година са радом почиње други програм Радио Крагујевца, познатији као Друга боја, а 1996. године и Телевизија Крагујевац.

По угледу на старије колеге, млађе генерације новинара и техничара имале су велику одговорност. Није било ни мало лако парирати доајенима новинарства, али и мајсторима технике који су по свом раду били препознатљиви у некадашњој Југославији.

У нашу редакцију стигле су честитке бивших колега. „Сад овде и тамо опстајемо учвршћени у занату истинитог и бољег, без неуморних и кривих мисли и намера“, наводи у честитки Живота Пушкин Марковић, први уредник програма Радио Крагујевца.

„Драге колеге, хвала што одржавате светлу традицију наше медијске куће“, наводи Маја Станковић, некадашња новинарка у редакцији културе РТК.

„У време девалвације неких новинарских вредности и покушаја са било које стране да новинара сведу на политичку марионету сигуран сам да то нећете дозволити“, написао је, између осталог, Драгиша Петровић, новинар уредник, један од оснивача наше медијске куће.

Радио Крагујевац наставља добру традицију у емитовању најважнијих вести и одабране музике коју шаље у етар ка слушаоциома.
Година новог јубилеја – 25. година Телевезије Крагујевац биће обележена бројним програмима који ће бити реализовани током целе 2021. године.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *