10 минута: Саветовалиште за неговатеље дементних особа

У Крагујевцу ће од 17. марта, у просторијама Црвеног крста, почети да ради Саветовалиште за неформалне неговатеље особа које пате од деменције.

Последње припреме за старт нове услуге социјалне заштите обављене су у крагујевачком Црвеном крсту, на панелу у којем су учествовали представници 20 стучњака из локалне самоуправе, јавних установа социјалне и здравствене заштите и организација цивилног друштва које раде на превенцији и заштити старијих особа.

Пројекат “Развој саветовалишта за неформалне неговатеље зависних особа и промоција прерасподеле неплаћеног рада” настао је као последица истраживања рађених 2014. године.

Светска здравствена организација процењује да је на нивоу планете један проценат особа старијих од 65 година демнетно. У Србији их је око 200.000, а у Крагујевцу око 5.000.

Саветовалиште за неговатеље ових особа у Крагујевцу почиње да ради 17. марта, у просторијама Црвеног крста. Први сусрет са њима трајаће три сата, од 10 до 13 сати.

У крагујевачким домовима за старе места за дементне особе тренутно нема. Носиоци пројекта, који је финансијски помогла Амбасада Велике Британије у Србији, а спроводи се у Београду, Чачку и Крагујевцу, очекују да ће отварање Саветовалишта за неформалне неговатеље у овим градовима учинити помак у решавању проблема не само дементних особа, већ и њихових породица.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.