12,7 милиона динара за мере активне политике запошљавања

Град Крагујевац и Национална служба за запошљавање су за доделу субвенција послодавцима за запошљавање теже запошљивих лица, програм јавних радова и субвенције за самозапошљавање определили 12,7 милиона динара.

У Свечаном салону Градске управе додељени су уговори и одлуке послодавцима и незапосленим лицима за 2019. годину.

Филијала Националне службе за запошљавање у Крагујевцу прошле године финансирала је 800 кандидата за разне програме самозапошљавања.

Ове године новац је усмерен да 620 кандидата кроз стручне праксе, јавне радове, помоћ при запошљавању особа са инвалидитетом да добију шансу за радно ангажовање.

Активне мере допринеле су да се из године у годину смањи број незапослених лица у Крагујевцу.

Прошле године на евиденцији НСЗ било је 18 и по хиљада, да би се у 2019. број смањио на 17 хиљада и 200.

У Свечаном салону Скупштине града уговоре о додели средстава добили су почетници у предузетништву, тешко запошљиве категорије становништва и фирме које ће ангажовати раднике за сезонске јавне радове.

Три мере активног запошљавања промовисане су неколико пута у средствима јавног информисања.

Указано је на могућност добијања средстава која могу да олакшају почетне кораке у предузетништву, или да мотивишу предузећа да организују јавне радове.

Ове године одзив кандидата је био задовољавајући.

Проблем незапослености може да се превазиђе само сарадњом Националне службе за запошљавање са локалном самоуправом и образовним установама, речено је приликом доделе уговора.

На подручју Шумадије пет од седам локалних самоуправа поднело је захтеве за суфинансирање мера активне политике запошљавања.

Овогодишњи конкурс за суфинансирање мера активне политике запошљавања је завршен.

Представници Националне службе за запошљавање упутили су послодавцима позив да се интересују за неки од бенефита које могу да остваре уколико повећавају број радника.

Нови подстицајни програми за послодавце почињу од августа.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *