2. октобра верници СПЦ прослављају Два века Старе цркве

Централна манифестација поводом обележавања Два века Старе цркве у Крагујевцу биће одржана 2. октобра у порти најстаријег градског православног храма.

Саборно окупљање верника, представника Владе Србије, Града Крагујевца почеће у 8 часова светом литургијом, коју ће служити Патријарх српски господин Иринеј са свештенством шумадијске Епархије.

Истог дана Патријарх ће са више архијереја српске православне цркве освештати живопис који је први пут осликан.

Изложба „Из ризнице Старе карагујевачке цркве“ и Споменица о овом верском здању у пратњи су централне манифестације.

Стара црква је извориште обновљене српске духовне и световне власти пре 200 година и има значајно место у локалној и националној историји.

Србија је 1818. године још увек била у вазалним обавезама према турској власти,када је кнез Милош на превару, под изговором да не зида цркву него трем да се склоне скупштинари од кише, подигао на десној обали Лепенице православни храм посвећен Силаску Светог духа у народу познатијој Тројици.

Здање Старе цркве сведок је бурних политичких и уставотворних догађаја, у чијем дворишту су заједнички кнез Милош, посланици и митрополит окупљали народ, саопштавали важне одлуке.

Најзначајнија је Сретењска скупштина 1835. на којој је донет истоимени први српски Устав обновљене младе државе.

Други век стара црква дочекује окупљајући вернике и свештенство, народ и власт.

Град Крагујевац финансијском подршком учествује у реализацији обележавања значајног јубилеја.

Штампање репрезентативног издања Споменице, Изложба „Из ризнице старе цркве“, као и манифестације које су одржане током целе године, од донаторске вечери, преко Округлог стола одржаног у јуну, снимања документарне емисије о Старој цркви, ауторке Катарине Мировић емитоване на програму Телевизије Крагујевац, до расписивања ликовног конкурса за ученике и недавно промовисане изложбе у Пешачкој зони не би били остварени без помоћи локалне самоуправе.

Организациони одбор обележавања великог јубилеја Старе цркве уверава да је све спремно за 2. октобар.

Од времена када су се крадом православни верници окупљали у цркви до данас у Крагујевцу је саграђено 12 цркава и један манастир, Драча.

Стара црква данас обједињује 6 парохија у којима службује 6 свештеника.

Многобројни угледни Крагујевчани су предратни ктитори цркве.

И обе српске династије у њој су присутне. Подигли Обреновићи, дозидали Карађорђевићи.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *