Агенда 2030. Уједињених нација – људи у центру развојног процеса

Државе чланице Уједињених нација усвојиле су Агенду за одрживи развој до 2030. године и њене циљеве са начелима спровођења који представљају визију света у будућем периоду.

Локалне и регионалне власти у том веома компликованом и значајном глобалном послу имају веома важну улогу.

Министарка без портфеља Владе Републике Србије, задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић о овој теми недавно је говорила у Уједињеним нацијама у Њујорку, а данас је представницима локалне самоуправе у Крагујевцу представила Агенду коју ће и Србија спровести.

Сиромаштво, недостатак основних услуга здравствене заштите, недовољна могућност образовања, друштвене и родне неједнакости, раст броја становника и урбанизација, поремећен еколошки баланс, климатске промене, дискриминација, само су нека од питања којима ће се бавити локалне самоуправе у периоду до 2030. године.

Значајан фактор Агенде 2030. је постављање људи у центар развојног процеса. Кључна порука је да нико не сме да буде изостављен.

Пред локалним самоуправама је тежак и сложен процес да повећају приход најсиромашнијих, осигурају здравствено исправну храну, да помогну људима да живе здравим начином живота.

Око 65 одсто циљева Агенде 2030. не би могло у потпуности да буде реализовано без ангажовања локалних самоуправа.

Локална власт је најближа грађанима и носи велики део одговорности када је реч о квалитету живота становника.

У саставу међуресорне групе за спровођење Агенде 2030. Уједињених нација о одрживом развоју је и Стална конференција градова и општина.

Боља перспектива младих, заштита животне средине, достојанство у раду, као и читав низ социјалних, економских, здравствених, еколошких и многих других задатака које предвиђа Агенда 2030. Уједињених нација омогућиће смањење разлика богатих и сиромашних слојева друштва.

Министарка Ђукић Дејановић истакла је да би свака локална самоуправа требало да предвиди издвајање финансијских средстава из градске касе за ове намене.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *