Агро-еколошко управљање виноградима

Активности агро–еколошког управљања виноградима у функцији стратегије очувања крајолика је међународни пројекат, којим Развојни бизнис центар Крагујевац жели да заштити виноградарске регије, применом одрживих модела виноградарства.

Изабрано је 30 пољопривредних газдинстава која имају винограде и винарије, а на којима ће се спровести истраживања, ради евидентирања примене агро-еколошких пракси.

У фокусу пројекта који подржава развој екологије у области виноградарства, у Србији су два винска реона – Шумадија и реон Три Мораве, са 13 виногорја у којима је 8620 хектара винограда и 23 хиљаде хектара пољопривредних газдинстава која имају винограде.

Основна идеја је да се заштите виноградарске регије применом одрживих модела виноградарства.

Међу огледним добрима су винарије, као главни актери, и мања пољопривредна газдинства са виноградима, а учесници су познате винарије из оба рејона.

Тренутно се попуњавају анкетни упитници ради прикупљања информација о фармама.

Пројекат има за циљ да подстакне све заинтересоване стране да интензивније учествују у изради локалне планске документације и доношењу одлука на локалном нивоу.

Развојни бизнис центар Крагујевац је одговорни партнер за имплементацију пројектних активности у Србији у сарадњи са Удружењем винара Шумадије и општином Топола.

Основна идеја је да се заштите аутохтоне сорте и узгаја винова лоза, као и да се усклади одрживо и профитабилно гајење винове лозе и прераде грожђа.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *