Акција ”Засади дрво” у Ботаничкој башти у Крагујевцу

Акцији садње стабала у Ботаничкој башти Крагујевац „Дрво знања, љубави, пријатељства и мира” прикључио се и деканат Природно-математичког факултета крагујевачког Универзитета.

Професори ове високообразовне установе су се укључили у кампању „Засади дрво“, тако што су посадили 14 садница лишћарског и четинарског дрвећа. Највећој акцији садње стабала у Србији “Засади дрво”, која има за циљ очување здраве животне средине, придружио се и крагујевачки Природно-математички факултет.

Према речима организатора, ово је почетак уређења Ботаничке баште Природно-математичког факултета, а у оквиру акције продекани и управници института засадили су 14 садница разног лишћарског и четинарског дрвећа. Прво дрво засадио је декан факултета проф. др Срећко Трифуновић.

Током акције “Засади дрво” биће засађено око 50.000 садница широм Србије, а планиране су и бројне радионице, како би се подигла свест грађана о значају шума. Током кампање и грађани ће бити у прилици да посаде дрво у крагујевачкој Ботаничкој башти.

Идеја о потреби формирања Ботаничке баште у Крагујевцу јавља се са првим зачецима проучавања природе и биљног света на овим просторима. У комплексу Баште налази се шумица четинара и лишћара, сађених и самониклих.

Формирање Ботаничке баште омогућава да на овом простору сачувамо елементе битне за биодиверзитет, врсте које су постале ретке захваљујући дејству антропогеног фактора, што је од великог значаја за сваку земљу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *