Акумулације пуне, вода са чесми исправна

Водене акумулације са којих се пијаћом водом снабдевају грађани Крагујевца, Баточине и Кнића су пуне воде која је хемијски и бактериолошки потпуно исправна за пиће, тврде у ЈКП „Водовод и канализација“.

Грађани који су забринути због ширења заразе корона вируса често позивају надлежне и питају каква је исправност воде и може ли се вирус пренети уколико се конзумира вода у којој је вирус присутан.

Разлога за бригу нема, јер сви параметри показују да је вода са свих система којима газдује крагујевачки Водовод хемијски и бактериолошки исправна, а ту тврдњу потврђују и резултати контрола Института за јавно здравље у Крагујевцу.

Вода за пиће коју користе грађани Крагујевца и околних оштина Баточина и Кнић се свакодневно, у више наврата, проверава у лабораторијама Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“.

Два пута недељно квалитет воде испитује и Институт за јавно здравље у Крагујевцу.

Сви параметри показују да је вода за пиће потпуно исправна и да грађани немају разлога за забринутост.

У Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација“ подсећају да су у тешким околностима током ванредног стања са смањеним капацитетом људи редовно, према свим препорукама, и у оквиру законски прописаних обавеза, проверавали квалитет воде за пиће.

Забринути грађани често су позивали надлежне и питали да ли се путем воде може пренети корона вирус.

Иако су атмосферске падавине биле оскудне у предходном периоду, воде има у довољним количинама у акумулацијама Гружа и Грошница, али и систему за водоснабдевање Морава.

Највећи проблем представља дивља градња на воденој акумулацији Гружа, напомињу надлежни у ЈКП „Водовод и канализација“ .

Магистралним путем од Крагујевца ка Мрчајевцима и преко моста на воденој акумулацији Гружа свакодневно пролази на стотине возила што представља велико нарушавање животне средине.

У крагујевачком Водоводу апелују на грађане, риболовце, спортисте, љубитеље природе и рекреативце да воде рачуна о овој воденој акумулацији која је доступна за све посетиоце.

Уколико воде рачуна и не остављају смеће, очуваће акумулацију са које се пијаћом водом снабдева на хиљаде домаћинстава.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *