Амбасадор Чешке посетио Крагујевац

Амасадор Републике Чешке у Србији Томаш Кухта и шеф Одељења за трговину, економију и развојну сарадњу Мирослав Чанчика посетили су Крагујевац.

Госте из Чешке у згради града примили су председник градске скупштине Мирослав Петрашиновић и члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић.

Приликом овог сусрета договорена је даља сарадња у области културе и најављен долазак чешких привредника у Крагујевац.

Амбасадор Чешке у Србији Томаш Кухта рекао је да са задовољством долази у Крагујевац. Два народа повезује дугогодишња сарадња и пријатељство.

Реализација пројеката са канцеларијом Јужноморавске регије, размена ученика две земље, учење чешког језика у Првој крагујевачкој гимназији и бројни програми у области културе указују да је садања два народа на високом нивоу.

Долазак чешких привредника у Крагујевац отвара могућност сарадње у области индустрије, рекао је амбасадор и подседтио да неколко чешких компанија и фирми успешно ради у Србији.

Град Крагујевац интензивно ради на афирмацији и проширењу индустијске зоне а ускоро ће поред немачке компаније Сименс, Мајнд парк компаније Милановић и кинеске Јанфенг производне погоне отворити и шпанска фирма Текнија истакао је председник градске скупштине Мирослав Петрашиновић и нагласио да се у Крагујевцу одвија капитална градња.

Дата центар, Центар за матичне ћелије који је у изградњи, Палата правде која је у завршној фази градње само су неке од кључних инвестиција у граду. Крагујевац интензивно развија међународну сарадњу .

Члан Градског већа Миљан Бјелетић напоменуо је да град кроз пројектно финасирање издваја средства за манифестацију „Дани чешке културе“ у садарњи са Удружењем српско чешког пријатељства „Чеси Шумадије“.

Крагујевац је отворен за све видове сарадње у области културе, рекао је Бјелетић и нагласио да крагујевачка публика жељно чека уметнике ове словенске земље. Очекује се караван чешке музике у Шумадији.

Гости из Чешке посетили су Прву Крагујевачку гимназију и неколико установа културе.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *