Антималарици само на рецепт

У страху од заразе корона вирусом, последњих дана грађани купују различите врсте лекова, чак и оне који им тренутно нису потребни или су изузетно опасни ако се не користе по препоруци доктора и уз лекарски савет.

На листи таквих медикамената нашли су се и озбиљни лекови – антималарици.

У Апотеци Крагујевац наглашавају да грађани ове лекове могу добити искључиво на основу лекарског рецепта.

Долквин и Резохин су лекови који, углавном, служе за лечење маларије и налазе се на Д листи, што значи да их у малопродаји имају само апотеке са посебном дозволом и да се издају искључиво на лекарски рецепт.

У установи Апотека Крагујевац кажу да ову врсту медикамената грађанима издају искључиво на основу лекарског рецепта.

Стручњаци изричито саветују да се ови лекови не конзумирају без консултације са лекаром, јер могу бити врло опасни.

Грађани Крагујевца, без рецепта и извештаја лекара најчешће траже антибиотике.

У Апотеци Крагујевац кажу да се на интернету и друштвеним мрежама појављују различите информације које упућују на то да у лечењу Ковида 19 помажу антивирусни лекови за лечење ХИВ-а, медикаменти за лечење реуматоидног артритиса и антималарици.

Стручњаци упозоравају да штете по здравље могу бити огромне, јер је реч о лековима које прописују специјалисти, који и најбоље знају како се ти лекови користе.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *