Апелациони суд у Крагујевцу добио троје нових судија

Високи савет судства изабрао је 33 судијe за Управни и апелационе судове у Београду, Крагујевцу и Нишу, као и судије за Више судове.

Крагујевачки Апелациони суд добио је троје нових судија.

Међутим, већ за неколико дана троје дугогодишњих судија отићи ће у пензију, па ће у овдашњој правосудној институцији поново бити три позиције отворене.

У Апелационом суду који функционише са 49 судија кажу да је довољан број судија распоређених по предметима којих је само у првих шест месеци било: 11.735 у поступку, од чега је решено 8.248 спорова.

Апелациони суд у Крагујевцу основан пре осам година да одлучује о жалбама и за подручја осам виших судова у Јагодини, Крагујевцу, Крушевцу, Краљеву, Новом Пазару, Чачку, Ужицу и Пожаревцу.

Финансирање Апелационих судова предвиђено буџетом Републике Србије у прошлој години износило је преко 20 милиона динара.

Према подацима који се спорадично провлаче у јавности, у Србији недостаје око 200 судија највише у основним и вишим судовима.

Ублажавање тог проблема се очекује са резултатима конкурса из децембра када је Министарство правде објавило конкурс за пријем 160 судијских и тужилачких приправника.

Средином јула Високи савет судства изабрао је и судије за Управни и Апелационе судове у Крагујевцу, Нишу и Београду.

Број расположивог судијског кадра у Апелационом суду и са новоизабраним требало би да буде довољан.

У Апелационом суду током неколико година смањен је број нерешених предмета за преко 180 хиљада.

Подручје крагујевачког нарочито су оптеретиле посебне врсте споровa, као они у којима се тражи заштита од насиља у породици, спорови које воде резервисти и чији прилив судови не могу да реше у разумном року, наглашено је у годишњем Извештају о раду Апелационог и виших и основних судова са подручја Крагујевца за 2017. годину.

Ове године највећи број предмета пристизао је у одељење надлежно за грађанске парнице, близу 6 хиљада, од чега је решена половина предмета.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *