Архивска грађа на новим полицама

У згради Историјског архива Шумадије чува се на хиљаде важних докумената који говоре о животу на овим просторима.

Ова установа културе је, уз помоћ донатора, набавила полице и ормаре у којима је смештена архивска грађа, као и старе и ретке књиге.

На полицама дужине 50 метара смештена је вредна документација која је пажљиво ажурирана, а у новим ормарима смештене су старе и ретке књиге.

Најстарији примерак је “Стематографија” Христофора Жефаровића из 1741. године. То је, иначе, најстарија књига коју поседује једна установа културе јужно од Саве и Дунава.

У депоима Историјског архива налазе се документа са подручја града Крагујевца и Шумадијског управног округа из области образовања, привреде, правосуђа, културе.

Историјском архиу Шумадије током 2017. достављено је више од 1.500 захтева за увид у документацију, а овој установи се од почетка године обратило на стотине људи са жњеом да добију копије одређених докумената.

Уз помоћ локалне самоуправе решено је питање имовинских односа, с обзиром на то да је у згради у којој се данас налази Историјски архив некада био затвор. У плану је проширење капацитета депоа, а земљиште је обезбедио град Крагујевац.

Израда пројектне документације за изградњу новог депоа, површине око 800 квадрата, је у завршној фази. У њему би требало да буде смештена архива града и региона.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *