Бдење за октобарске жртве

У Музеју „21. октобар” традиционално је одржано „Бдење“ у знак сећања на страдале Крагујевчане октобра 194. године.

Том приликом представљена је овогодишња поема која је изведена на Великом школском часу крај споменика „Пето три“ у Шумарицама.

„Поуке из шуме“ аутора Александра Шурбатовића.

Крагујевачко певачко друштво одржало је концерт у оквиру овогодишњег ОКТОХ-а.

Крагујевац деценијама уназад негује сећање на најтужнији дан у историји града, када је октобра 1941. године стрељано на стотине грађана међу којима је било ученика и деце.

Аутор поеме Александар Шурбатовић каже да су „Поуке из шуме“ његово најтеже професионално искуство.

О Шурбатовићевим поукама из шуме говорила је Татјана Јанковић, рецензент поеме.

Шумарице су универзална људска прича, нагласио је аутор поеме који је навео да музика коју је за ову прилику компоновао Матија Анђелковић има изузетан значај.

Посебну ноту целој причи даје хор дечака Прве крагујевачке гимназије.

„Поуке из шуме“ публици доносе глимци, Драган Стокић из Књажевско српског театра и Иван Томић из Београдског драмског позоришта, иначе Крагујевчанин.

На Бдењу у Музеју „21. октобар“ Крагујевачко певачко друштво одржало је концерт у оквиру манифестације ОКТОХ на коме су били присутни бројни Крагујевчани и гости из побратимских градова који традиционално долазе у Крагујевац на Велики школски час.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *