Без камате на неплаћене обавезе грађана за комуналије

Градска комунална предузећа грађанима неће зарачунавати камату на неплаћене обавезе за комуналне услуге до 30 дана од дана доношења одлуке о престанку ванредног стања.

У крагујевачким предузећима тврде да је велики број грађана током ванредног стања доспеле обавезе измиривао електронским путем.

Већина локалних комуналних предузећа грађанима који свој дуг не могу да измире у целости нуди могућност да склопе репрограм.

Једна од 17 мера које су предвиђене ради заштите становништва од ширења епидемије Ковид 19, је и одлука да сва комунална предузећа у Крагујевцу грађанима, корисницима локалних комуналних услуга, не да зарачунавају камату на неплаћене обавезе до 30 дана од дана доношења одлуке о престанку ванредног стања.

Јавно стамбено предузеће Крагујевац, је 27. марта забележило највећу готовинску наплату.

Тада је на име комуналних услуга наплаћено 13 милиона динара.

У марту је проценат наплате за извршене комуналне услуге ЈКП Шумадија Крагујевац износио 74 одсто, а у априлу 63 процента.

И Јавно комунално предузеће Водовод и канализација од 18. марта потрошачима не обрачунава камату на неплаћене обавезе за утрошену воду до 30 дана од дана доношења одлуке о престанку ванредног стања.

Дуг грађана износи 781 милион, док привреда дугује 279 милиона динара.

У поступку репрограма је дуг грађана од 137 милиона динара, док су привредни субјекти репрограмирали 72 милиона.

У току прошле године крагујевачки Водовод отпочео је пилот пројекат уградње водомера са даљинским очитавањем у насељу Шумарице.

Сигнал са водомера, путем мреже мобилне телефоније,преноси се директно на рачунар где се прати потрошња сваког домаћинства.

До сада је уграђено 400 водомера овог типа,а у план је да се у мају и јуну тај број повећа на 600.

Уградњом нових водомера праве се значајне уштеде, како у времену тако и у новцу, јер се скраћује време очитавања и дистрибуције рачуна и омогућава плаћање без провизије.

Крајњи циљ је да се у наредном периоду цео процес очитавања, дистрибуције и плаћања рачуна дигитализује.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Без камате на неплаћене обавезе грађана за комуналије”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *