Библиотека „Вук Караџић“ под једним кровом

Народна библиотека „Вук Караџић“ од недавно је под једним кровом. Завичајни фонд и управа ове Установе културе који су привремено били смештени на локацији у непосредној близини, пресељењем на шести спрат Градског дома омогућили су корисницима, али и запосленима комотније услове. 

Завичајни фонд је тако са 160 квадрата више у односу на ранији простор највећи у Србији за овакву врсту одељења.  Прва у обновљеној Србији, најстарија јужно од Саве и Дунава крагујевачка Народна библиотека „Вук Караџић“ поседује преко 150 хиљада књига на матичној локацији, у Градском дому и исто толико наслова у издвојеним одељењима широм града и села.

Овом броју треба додати и 200 хиљада новина и часописа који се чувају и читају. Ретке и старе књиге које баштини завичајно одељење, сада су на полицама шестог спрата познате вишеспратнице.

Пресељење 11 хиљада књига и 2000 вредних новинских издања од прошле недеље, заједно са службама управе библиотеке олакшало је рад како запосленима, тако и грађанима.

Локална самоуправа обезбедила је простор, односно намириваће закуп шестог спрата Градског дома у коме се сада налази управа библиотеке и завичајни фонд.

На високом приземљу грађани у познатој галерији прате књижевне програме, позајмљују наслове.

На другом спрату смештено је одељење периодике, трећи припада Америчком кутку, четврти одељењу старе и ретке књиге, издавачкој делатности, електронској обради, док се завичајни сместио на целом спрату некадашњег простора привредне коморе.

Незаобилазни први спрат припада читаоници и научном фонду где се свакодневно може затећи овакав призор.

Народна библиотека Вук Караџић, из новог, матичног простора, ове године припрема две велике изложбе којима се придружује обележавању два века престоног Крагујевца.

У јуну ће јавности подсетити на све књиге крагујевачке печатње, док се за новембар припрема изложба о пољској болници у којима су британске хуманитарке радиле током Првог светског рата и која се простирала на површини већој од Ваљевске болнице на отвореном, о чему српска јавност мало зна.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.