Близу 13.000 радника на црно

Примена прописа из области безбедности и здравља на раду, највећи је изазов за надлежне у нашој земљи, чуло се, између осталог, на семинару посвећеном овој проблематици који је данас одржан у Крагујевцу.

Семинар је организовало Удружење за безбедност и здравље на раду Србије, у сарадњи са ресорном управом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и националном Унијом послодаваца.

На семинару посвећеном темама из области безбедности и здравља на раду говорило се, између осталог, о условима рада, заступању и сарадњи јавних институција и стручних тела, који имају важну улогу у овом систему.

Наглашено је да је законска регулатива у Србији која се тиче безбедности и здравља на раду углавном прилагођена европској и усклађена са прописима Међународне организације рада.

Међутим, највећи изазов за надлежне у нашој земљи представља примена тих прописа.

Указано је и на повећање броја инспекцијских надзора у 2018. у односу на прошлу годину, која је била рекордна у откривању радника на црно.

Након предузетих мера инспектора рада, који су од почетка ове године широм Србије евидентирали 12.953 лица која су радила на црно, послодавци су засновали радни однос са 10.440 људи.

У оквиру пројекта „Повећање капацитета и јачање улоге регионалних организација цивилног друштва за побољшање услова рада и социјалног дијалога са јавним институцијама“, биће анализирано стања безбедности и здравља на раду у региону.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *