Богата понуда на зеленим пијацама

На крагујевачким зеленим пијацама тезге су пуне воћа и поврћа. Купци наводе да су пијаце одлично снабдевене, а продавци се труде да изложе најквалитетнију робу.

Надлежне службе, у складу са важећим одредбама проверавају исправност намирница. У Институту за јавно здравље наводе, да се у њиховим лабораторијама стално испитује квалитет намирница и производа, који се продају на пијацама.

Испитивања показују да су досадашње анализе биле у границама нормалних вредности, осим млечних производа, који се, када су неисправни, одмах повлаче из продаје.

Иако је мај у знаку кишних дана, понуда на крагујевачким пијацама је богата. Прво сазрело воће, јагоде и трешње већ су у продаји, али је цена на почетку сезоне увек висока.

За килограм јагода и трешања треба издвојити 300 динара. Јабуке су стандардно јефтиније, па се могу купити током целе године по цени од 30 до 70 динара. Јужно воће, такође има стабилне цене током целе сезоне. Банане су 120 динара, а поморанџе од 70 до 100 динара. Рано поврће је увек скупо, па килограм младих кромпирића кошта 140 динара, салата је 35 динара по бокору, а веза младог лука од 35 до 40 динара. Главица младог купуса кошта 70 динара по килограму. Купци су, углавном, задовољни понудом.

Иако робе има у изобиљу, продавци имају подељено мишњење о продаји и ценама. Свако од њих, на најбољи начин, хвали своју робу како би што пре дошао до зараде.

Институт за јавно здравље је овлашћена је установа за испитивање исправности намирница, које се продају на зеленим пијацама. Ова установа има уговор са Јавно комуналним предузећем „Шумадија“ о контроли свих животних намирница, а коју обавља сваког месеца.

У априлу је испитивана зелена салата и млади лук на пестициде и тешке метале. Сви узорковани производи били су исправни као и јаја, која су се куповала у великим количинама пред празнике.

Ипак, од 10 узоркованих млечних производа, 6 је било неисправно, па су ти производи одмах повучени из продаје.

Током маја и јуна, у лабораторијама Института за јавно здравље ће се испитивати исправности намирница, које се у ово доба године највише купују на пијацама.

Планирано је узорковање јагода, трешања и младих кромпирића до краја маја, а током јуна ће се проверавати исправност краставаца и парадајза.

Током испитивања поново ће бити проверавана исправност млека и млечних производа.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *