Божићна трпеза

Jуче смо постили, а данас је нешто сасвим другачије. На празничној гозби за Божић као и сваке године пите, ролати, али и печење које је незаобилазни део трпезе.

Млађи укућани, али и они старији, са нестрпљењем ишчекују да прође Бадњи дан, због опојног мириса који се шири из рерне, јер печењу је тешко одолети.

Поред њега, на столу се обавезно мора наћи и чесница у коју домаћица сакрије новчић, па онај коме западне у поштеној деоби, по веровању током целе године имаће пун новчаник пара.

То се налази на трпезама оних који негују стару српску традицију. У припреми трпезе учествују сви, како би породица била сложна и јединствена. Тако је било и у породици Вучинић.

Добра супа је увек симбол породичног ручка, тако да ни за Божић нема разлике. Разноврсне ђаконије су увек добродошле, питице, ролати, баклаве, торте, ко како воли.

И флаша црног или белог вина да се све то лепо залије. Послужење за Бадњи дан или Божић не мора да буде богато, али би требало да буде зачињено миром и слогом целе породице.

Декорација стола треба да буде свечана али једноставна. Неизоставни обичајни детаљи су жито, свећа, вино. Као украси могу да послуже ораси у љусци, класје жита, лишће и гранчице бадњака, а преко столњака можете посути мало сламе. Зато Божић кажу и јесте тако чаробан.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *