Бравар заваривач најзаступљенији профил у дуалном образовању

У систему дуалног образовања Србије постоји 38 образовних профила. Регион Шумадије највише има профила из подручја рада машинства и обраде метала, а најзаступљенији је бравар заваривач.

У односу на претходну годину постоје и два нова профила – електричар и електромонтер.

Поред стицања теоријског знања и вештина током школовања, ђаци стичу и практична искуства код послодаваца, што је добар начин да по завршетку образовања лако дођу до посла.

Регион Шумадије највише има профила из подручја рада машинства и обраде метала, а средњошколцима су најзанимљивији бравар заваривач, оператер машинске обраде, индустријски механичар, механичар моторних возила.

Ове школске године постоје и два нова профила – електричар и електромонтер мрежа и постројења.

Учешће компанија у дуалном образовању је добровољно, што значи да се укључују само они послодавци који имају интерес да приме ученике на учење кроз рад, односно који имају проблем са дефицитарним занимањима, или неквалификованим кадровима.

Активно учешће привреде у дуалном образовању подразумева да је компанија спремна да обезбеди новчану накнаду ученицима на учењу кроз рад, средства и опрему за личну заштиту на раду, осигурање за случај повреде током учења кроз рад код послодавца.

У обавези је и да обезбеди накнаду стварних трошкова превоза од школе до места извођења учења кроз рад, као и накнаду трошкова исхране.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *