„Чак и ратови имају границе“

Округли сто поводом обележавања 70. годишњице од потписивања Женевске конвенције одржан је данас у просторијама градске организације Црвеног крста.

О значају и потреби поштовања овог међународног документа учесницима су говорили, поред домаћина и професори Факултета политичких наука из Београда и Правног факултета у Крагујевцу.

„Непријатељи се морају гледати као људска бића“, поручила је секретарка Црвеног крста Крагујевац Невенка Богдановић, поздрављајући учеснике другог у серији округлих столова, које заједно са Међународним комитетом Црвеног крста и Црвеним крстом Србије, ова организација приређује поводом седам деценија од усвајања Женевске конвенције.

Ученицима се обратио и новопостављени генерални секретар Црвеног крста Србије.

Професорка Факултета политичких наука у Београду, Весна Кнежевић Предић, навела је позитивне примере поштовања конвенције.

У честим сукобима, мимо права на заштиту, гину цивили, неретко и волонотери хуманитарних организација.

Представници Међународног комитета Црвеног крста изнели су конкретне податке.

Округли столови посвећени седамдесетогодишњици од усвајања конвенције одржавају се под слоганом „Чак и ратови имају границе“.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *