Центар изврсности у Крагујевцу до краја 2021. године?

Делегација Европске уније у Србији је саопштила да је продужен рок за јавну набавку радова на наставку градње Центра изврсности Универзитета у Крагујевцу.

Рок за подношење понуда је са 23. новембра померен на 1. децембар.

Уколико се планови буду поштовани, радови на изградњи, који би могли да почну већ 1. јанауара, биће завршени у току следеће године.

Потом ће уследити опремање Центра, који би са радом могао да почне већ крајем 2021. године.

Центри изврсности Универзитета у Крагујевцу је вишенаменски објекат који се састоји из три ламеле које су међусобно повезане и заједно представљају функционалну целину, површине од готово 11 и по хиљада квадрата.

Првобирни рок за јавну набавку за наставак и завршетак грађевинских, грађевинско-занатских и инсталатерских радова на овом објекту продужен је за још седам дана.

Градња Центара изврсности у Крагујевцу са банком матичних ћелија је почела у децембру 2015. године, па је прекинута. Требало би да коначно да буде настављена од јануара 2021. године.

Ректор Универзитета у Крагујевцу подсећа да је завршен конкурс за упис на први гејминг мастер програм у Крагујевцу – „Развој компјутерских игара“.

Кандидати неће полагати пријемни испит, већ ће се ранг листа утврђивати на основу резултата претходно завршеног школовања. Планирано је да се на програм упише 35 студената.

Циљ је да се информационе технологије што више укључе у процес образовања, али и да се будући академци повежу са индустријом и привредом које траже специфичан кадар.

Нов студијски програм обухвата предмете из области дигиталне уметности, наративних техника, развоја игара, анимације и рачунарства.

Поред предавача са Факултета инжењерских наука, Филолошко-уметничког факултета, Института за информационе технологије и Природно -математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, предавања ће држати и експерти из иностранства, као и представници софтверских компанија.

Програм подразумева обавезну стручну праксу од најмање осам недеља у некој од компанија.

Прве мастер програме из области гејминга у Србији, Универзитет у Крагујевцу реализује у сарадњи са Иницијативом „Дигитална Србија”.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *