Често су најлепше печурке и најопасније

После кишног периода појава печурака надмашила је изреку, па су се појавиле у великом броју, не само у шумама већ и двориштима наших суграђана у граду.

Често су најопaсније оне које су изгледом најлепше.

Отровних врста печурака у Србији нема много, али су веома честе и има их свуда, и у пролеће, лето и јесен.

Обилне падавине у Србији погодовале су расту гљива, па су берачи масовно кренули да их сакупљају.

Најчешће заборављају да су са јестивим печуркама, бујали и њихови “парњаци”, које понекад тешко могу да разликују и искусни берачи.

За препознавање гљива безбедних за употребу, неопходно је знање, искуство.

Врста је много, а дешава се и да врсне познаваоце врста гљиве заведе.

Најопасније печурке су по правилу и најлепше, и имају кратку сукњицу.

Све гљиве које имају сунђер одозго мање су ризичне.

Вргањи могу да се замене са лударом, а лисичарке се често мешају са заводницама, али ко научи како оне изгледају неће погрешити.

Берачи гљива најчешће греше, јер гледају само боју шешира, или ако је лепа и не мења боју или мисле да није отровна, јер их годинама беру на истом месту. Све су то грешке.

Гљивари упозоравају да кише које су падале ових дана, веома погодују расту печурака, нарочито вргањима и лисичаркама, који припадају мање ризичним гљивама.

Међутим, климатске промене, нагле промене температуре не погодују гљивама и у наредним деценијама може се очекивати све мање гљива.

Искусни берачи гљива кажу да,ако неко осети симптоме тровања, прво треба да изазове повраћање, а онда да се обрати лекар.

Узорак печурака који је особа јела такође треба однети лекару.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *