Чумић у емисији „Шумадијски праг“

Нови циклус емисија „Шумадијски праг“ на програму Радио телевизије Крагујевац почео је у селу Чумић.

У првој епизоди емитовали смо приче о цркви Апостола Петра и Павла, школи, Протином селу, раду Месне заједнице, донацијама и изградњи нове цркве на Светињи.

У другом делу емисије о селу Чумић говоримо о занимљивостима и животној свакодневици његових становника.

Емисија Шумадијски праг улази у 21. сезону емитовања, а на програму Радио-телевизије Крагујевац је недељом после подневних вести.

Метеоролошка станица у Чумићу јединствена је у Србији, а у њој ради трећа генерација породице Миленковић која живи у овом селу.

У пространом дворишту у центру села налазе се метеоролошки мерни уређаји о којима брине Милијана Миленковић и која свакога дана проверава какво ће време бити у наредна 24 сата.

Иако је месечна накнада за обављање овог посла симболична, а посао одговоран, Милијана не одустаје од рада у Метеоролошкој станици.

У Чумићу постоји фарма магараца који се ретко гаје у сеоским домаћинствима у Србији.

Магареће млеко пореди се са квалитетом мајчиног млека, јер садржи низ храњивих и имунолошких састојака.

Икао је веомa скупо, јер литар кошта четири хиљаде динара, овај производ је у време епидемије корона вируса био веома тражен.

Узгој корнишона ове сезоне показао се као врло уносан посао, наводи Горан Гачић који је на десетак ари произвео велику количину ове повртарске културе.

Гледаоци емисије Шумадијски праг имаће прилику да виде и занимљиве приче о сеоској ковачници и јединственој и реткој врсти птица мандарин.

Имајући у виду да је Чумић препознатљив по великој производњи цветних садница, приче о цвећарсту неће изостати.

Љубитељи цвећа моћи ће да разјасне бројне непознанице и чују савете о узгоју јесењих ружа које се у ово доба године купују и саде на терасама и двориштима.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.