Да ли правилно користимо лекове?

Упркос бројним упозорењима стручњака да коришћење лекова без консултације са доктором или фармацеутом може бити опасно по здравље, грађани и даље практикују лечење на своју руку.

Лекари упозоравају да неконтролисана употреба медикамената представља велику претњу и може изазвати озбиљан проблем по здравље. Истраживали смо колико је опасно такво лечење.

Пацијенти најчешће самостално, без рецепта, купују витамине, али и капи за нос, које могу да буду штетне када се користе дуже од предвиђеног рока.

Са друге стране, има пррепарата који се користе, на пример, три дана, али их пацијенти користе дуже, што може оставити последице на здравље. Лекари подсећају да је правилно узимање лекова важно исто колико и сама терапија.

Ризици и нежељена дејства могу се јавити уколико се аналгетици и витамини користе у количинама већим од предвиђених.

Истовремено, често се дешава да се медикаменти узимају „на своју руку“, пацијенти смањују дозе и самовољно прекидају терапију, након престанка симптома болести. Савет доктора и фармацеута је да се то не чини, јер терапија неће деловати на прави начин.

Лична историја лечених и нелечених, или присуство наследних болести значајна је приликом одређивања терапије.

Само уз потпуне информације о комплетном здравственом стању лекар или фармацеут може одредити праву терапију и спречити евентуалне ризике и нежељене реакције организма.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *