Да ли су грађани препознали предност рециклирања?

Крагујевачка „Чистоћа“, део обједињеног ЈКП предузећа Шумадија“, 2010. године је почела да уводи рециклажу као савременији, чистији и исплативији вид прикупљања отпада.

У граду је тада било 600 жичаних контејнера у које су грађани могли да одложе ПЕТ амбалажу, односно отпад од пластике, стакла, папира и метала.

Пре неколико месеци на 60 локација у граду постављено је 140 нових контејнера, пластичних и за сваку врсту отпада различите боје.

Покушали смо да сазнамо да ли су грађани препознали предност рециклирања и да ли је читав поступак прикупљања смећа достигао очекиване стандарде.

Крагујевац „Чистоћи“ свакодневно „испоручи“ 200 тона отпада који би могао да се поново преради, а тек 1.000 тона се из рециклажног центра испоручи као сировина, што је за светске стандарде низак проценат бриге о очувању околине у којој живимо.
За деценију навикавања на класификацију отпада нешто је ипак научено. Контејнери за рециклажу специфичног отпада редовно се пуне.

Савесне грађане, међутим, буни када се у исти камион, после њихове брижљиве селекције, истресу сва три разнобојна контејнера.

Градска чистоћа тренутно на располагању има само три специјализована возила за ове намене.

Истини за вољу, овде кажу и да је разврставање отпада и рецилажа само један од начина да се што пре реше проблеми крагујевачке депоније. Елаборат о њеном гашењу је већ прошао надлежне службе.

Дозвола за коришћење депоније у Јовановцу истиче за две године, а припреме за озелењавање овог простора још нису почеле.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *