Дан домаћег документарног филма у Крагујевцу

Филмско остварење „Дуго путовање у рат“ у режији Милоша Шкундрића, приказано је у Спомен парку „Крагујевачки октобар“ у оквиру програма „Дан домаћег филма“.

Циљ пројекта Филмског центра Србије и Документариста Србије, који се ове године спроводи у 20 градова, је промоција домаћих документарних филмова који нису имали биоскопску дистрибуцију.

У Крагујевцу је, у Спомен парку „Крагујевачки октобар“, приказан филм „Дуго путовање у рат“ у коме о најзначајнијим догађајима, биографијама и почетку Првог светског рата, говоре еминентни светски историчари.

Према речима редитеља филма, Милоша Шкундрића, сви знају да је у Сарајевском атентату Гаврило Принцип убио аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, али је њему, да би направио овај филм, било потребно детаљно истраживање 1914. године.

Крагујевчани су заинтересовану за историју Србије, па су тако салу испунили до последњег места.

Дан домаћег документарног филма се, осим у Крагујевцу, одржава у још 19 градова Србије. Бесплатна пројекција домаћих документарних филмова, који нису имали широку биоскопску дистрибуцију, биће представљена љубитељима докуменатарца у 21. биоскопу, а планирано је приказивање чак 25 филмова.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *