Дан примирја у Првом светском рату

Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар, обележава се у знак сећања на тренутак када је примирје ступило на снагу.

Србија се тога дана са поносом и пијететом сећа на стотине хиљада цивила и ратника, невино и јуначки пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године – од 1914. до 1918.

Симбол Дана примирја у Србији је Наталијина рамонда.

Дан примирја, као државни празник, установљен је 2011. у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у 11 Часова потписано примирје у Првом светском рату, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

У Великом рату Срби су поднели велику жртву јер је погинуло око милион 300 хиљада грађана, што је у том тренутку представљало готово трећину укупног српског становништва.

У Србији се од 2012. године као главни мотив за амблем тог празника користи цвет Наталијина рамонда, угрожена врста која расте на истоку Србије и на планини Ниџе на највишем врху Кајмакчалану на којој је српска војска, под командом војводе Живојина Мишића, водила жестоке борбе против Бугара, током стварања предуслова за пробој Солунског фронта.

Симоблика цвета је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет је назван по краљици Наталији Обреновић, познат је као цвет феникс – чак и када се потпуно осуши, ако се залије, Наталијина рамонда може оживети, што указује и на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.

Осим цвета Наталијина рамонда, у амблему, који се носи на реверу, налазе се и две зелене траке, које асоцирају на ленту славне албанске споменице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *