Дан шала и несташлука

Шале, несташлуци и мале смицалице сваког првог априла обележавају се још од библијских времена у многим деловима света.

Да ли је обичај настао у древном Риму или су први фестивал смеха уз шаљиве досетке покренули Келти још увек није познато.

Уз смех и шалу људи се забављају увек у време пролећне равнодневнице сваког 1.априла а оваква забава једанако је распрострањена и на истоку и западу.

Питали смо Крагујевчане како збијају првоаприлске шале, наседају ли на смицалице породице и пријатеља уз смех и априлилили.

Најчувеније првопарилске шале односе се на мале смицалице и несташлуке када, некоме кажемо: “Пази одвезала ти се пертла на ципели” или “имаш велику флеку на реверу” а када онај са којим се шалимо погледа у ципеле или пожели да очисти флеку праснемо у смех и кажемо АРИЛИЛИЛИ.

Првоаприлска шала може да буде и много озбиљнија када се некоме саопшти да је добио велики новац, случајно освојио вредно путовање, унапређење на послу.

Крагујевчани воле првоаприлске шале када је најважније да се нико не наљути јер је циљ овог вишевековног обичаја смех и забава.

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу проф. др Драган Батавељић уредио је и објавио “Енциклопедију хумора” у циљу добре забаве читалаца.

Ова публикација садржи познате вицеве шале и комичне досетке.

Првоаприлске шале уз неизоставан коментар АПРИЛИЛИЛИ нису пожељне за оне који их тешко прихватају и љуте се уколико су мале смицалице баш њима намењене.

Са таквима се и не би требало шалити јер се тако губи циљ обележавања првоаприлске шале.

Ипак, требало би у шалама имати и меру јер је забележено да су многи насели на шаљиве несташлуке оних који воле да се шале па је цео догађај попримио врло непријатне размере које су се завршиле свађом.

Првоаприлске смицалице одржале су до данас своју традицију која је у свим деловима света у знаку добре забаве и здравог хумора.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *