Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска обележавању данас 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а тим поводом у Београду ће бити одржане бројне манифестације, док ће централна свечаност бити одржана на Савском тргу поред споменика Стефану Немањи.

Према информацијама Танјуга, око 17 сати са Калемегдана ће бити уприличена почасна артиљеријска паљба, а затим ће од споменика Војводи Вуку ка Тргу Републике кренути дефиле устаника, док ће ка централном градском тргу, од споменика Његошу са Академског платоа кренути дефиле фолклора.

Потом ће сви учесници кренути ка Тргу Славија, док ће дефиле пуковских застава поћи ка Славији од споменика Карађорђу. Трубачи и коњица биће на Славији, а свираће Марш на Дрину.

Дефиле затим наставља ка Влади Србије, где ће командир коњичке јединице предати симболично рапорт славном јунаку из Првог светског рата „војводи Живојину Мишићу“.

Грађани ће се из свих ових праваца сливати ка Савском тргу, где ће бити одржана централна церемонија, код спомменика Стефану Немањи. Програмом је предвиђено да после налета хеликоптера уследи химна Србије „Боже правде“, коју ће извести хор РТС, а затим и нумера „Пукни зоро“ у извођењу Дејана Петровића и Биг бенда. На церемонији ће се обратити патријарх Порфирије, српски члан Предсендиштва БиХ Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић.

Програм ће бити окончан извођењем песме „Ово је Србија“ и ватрометом изнад Београда. Празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је прошле године, а изабрано је да то буде 15. септембар – Дан пробоја Солунског фронта.

У циљу утемељења овог празника позвани су сви наши људи, где год живели, Срби из свих крајева, да тог дана, тамо где живе, на кућу или зграду, истакну српску тробојку, један од симбола Србије.

Сутра би у скупштинама Србије и РС требало да буде усвојен и Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма, истоветан акт, којим је, дефинисано установљавање додатних мера, чији је циљ неговање српског језика и цирилицког писма, као и културних и традиционалних вредности, и шира употреба ћирилицког писма у јавном животу, с обзиром на историјски, културни и идентитетски значај тог писма.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.