Дата центар у Крагујевцу отвара врата и привреди

Канцеларија за информационе технологије и електорнску управу позвала је све привредне субјекте да искажу интересовање за закуп капацитета Државног дата центра у Крагујевцу,

намењеног комерцијалним корисницима, и тиме обезбеде чување својих података по највишим техничким и безбедносним стандардима у региону.

Државни дата центар у Крагујевцу, чија изградња прве фазе се ближи крају, има капацитет од скоро 1.200 рек ормана и пет пута је већи од Државног дата центра у Београду.

Изградња Државног дата центра у Крагујевцу представља инфраструктурну прекретницу у развоју електронске управе и информационо-комуникационих технологија у Србији.

У Канцеларији за ИТ и еУправу, која је задужена да привредним субјектима обезбеди услугу смештања опреме по комерцијалним условима, кажу да је Државни дата центар у Крагујевцу пројекат од великог значаја за нашу земљу.

Јовановић каже да је потписано неколико меморандума о разумевању са великим светским компанијама, које су исказале намеру да користе капацитете Државног дата центра у Крагујевцу и да се очекују конкретни договори.

У нашем је интересу, додаје Јовановић, да имамо што вечи број компанија које закупљују простор на дужи временски период. Приход од закупа, како наводи, биће уплаћен у републички буџет.

У Канцеларији за ИТ и еУправу наводе да Државни дата центар у Крагујвцу испуњава највише стандарде превиђене за ову врсту објекта, који су неопходни за подршку раду телекомуникација у центрима података, обезбеђивање доступности и потпуно дуплирање процеса у оквиру дата центра.

Корисницима се гарантује поузданост и безбедност података.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.