Деца треба да носе маску само уколико су болесна или имају слаб имунитет

Због пандемије вируса корона, многи родитељи су у недоумици да ли њихови малишани треба да носе маске и како треба да се понашају у новонасталим околностима.

Педијатри истичу да би деца требала да носе маске у уколико кашљу, кијају или уколико им је нарушен имунитет.

Заштитне маске се користе да би се спречило да капљице из околине, преко којих се шири корона вирус, доспеју у наш респираторни систем.

Проблем код најмлађих је то што их је тешко натерати да задрже маску на лицу, да је не скидају или додирују рукама које предходно нису опрали.

У овом периоду када је Ковид 19 поново у пику, најбоље је не водити децу тамо где се не може направити растојање од два метра и редовно им прати руке и лица.

Коментаришући студију коју су писали уважени педијатри света, да ношење маски код деце лоше утиче на развој мозга, поготову у најранијем узрасту, докторка Бошковић каже да маска може утицати на довод кисеоника, али да постоје ситуције у којима је она обавезна.

Уколико је дете болесно, или уколико је у блиском контакту са особом која има респираторну инфекцију, требало би обавезно да носи маску.

Педијатри подсећају да се могу користити маске од тканине, али и оне које боље прилежу на лице, а које се називају и респираторним маскама и имају ознаку Н95.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.