Демографска ситуација у Србији „стабилно неповољна“

Демографска ситуација у Србији је „стабилно неповољна“, оцењује демограф Горан Пенев и наводи да је број живорођене деце на историјском је минимуму, сваки пети становник Србије старији је од 65 година, а тек сваки седми млађи од 15.

Констатује да су узроци за овакву демографску слику вишеструки и да би мере за њено побољшање морале да буду комплексне.

Према подацима Републичког завода за статистику, 1. јануара 2020, Србија је имала 6.900.000 становника, колико их је било и крајем шездесетих и почетком седамдесетих.

Демограф Горан Пенев наводи да неколико година имамо интензивно смањење броја становника које је веће него што показују званични подаци, због спољне миграције која није узета у обзир и наглашава да је број живорођене деце у последњих 120 година на историјском минимуму.

Према његовим речима, поред природне компоненте, постоји још једна која утиче на демографску слику, а реч је о миграцијама, које су, каже, за Србију веома неповољне.

С обзиром на то да су, како наводи, узроци за овакву демографску слику комплексни, такве морају бити и мере за њено побољшање.

Овај стручњак указује да је почетком 2020. године сваки пети становник Србије био старије од 65 година, а да је тек сваки седми становник млађи од 15 година.

Број старих је, како напомиње, за 463.000, односно за 47 одсто, већи од броја младих док просечна старост достиже рекордну вредност и износи 43,4 године.

Припремила: Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.