Девето Саветовање воћара „Гружа 2020“ у Книћу окупило више од 600 воћара

Традиционално девето Саветовање воћара „Гружа 2020“ у Книћу окупило је више од 600 воћара.

Воћарство је једна од стратешких грана у области пољопривреде, наводе у општини Кнић, а саветовање воћара, размена искустава и стручна предавања имају немерљив значај када је реч о воћарској производњи.

Осим воћара из Србије и бивших југословенских република, гости овог скупа били су и стручњаци и воћари из неколико иностраних земаља.

Берба, чување и паковање јабука, параметри за квалитетну примену пестицида, савремена технологија заштите, квалитет јагодичастог воћа, противградне мреже, производња и пласман шљиве, неке су од тема о којима се говорило на традиционалном деветом саветовању воћара „Гружа 2020“ у Книћу.

Учеснике саветовања поздравио је председник општине, Мирослав Николић који је подсетио да воћарство представља један од најважнијих извозних ресурса наше земље у области пољопривреде.

Воће из Србије препознатљиво је по квалитету у Европи и свету, док је наша воћарска производња на европском нивоу.

Воћари кажу да је саветовање од великог значаја за њих јер се на стручним скуповима упознају међусобно, размењују искуства, разговарају о унапређењу производње, пласмана производа и извоза. Осим тога, савети стручњака примењени у пракси дају добре резултате.

Стручњаци су и ове године указали на велике проблеме у воћарству када је реч о појави болести биљака и штеточина.

Једна од тема стручних предавања односила се и на засаде боровница. Ово воће је у последње време све више заступљено у засадима широм Србије.

Световање је и ове године одржано са циљем да се воћарима понуди квалитетна едукација, али и размене мишљења на тему савремене воћарске производње у Србији и региону.

Један од циљева био је и допринос заједничком раду на подизању квалитета воћарске производње која прати трендове Европске уније.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *