Ђорђевић: Приоритет већа безбедност запослених на раду

Правилник о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести и планови које ће донети привредни субјекти су прилагођавање ситуацији и одговор на пандемију која је добила замах, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Правилником је јасно дефинисан списак мера превенције Ковида на послу, а ту су и мере којима се послодавци реагују у случају заразе као и обавезе које морају да поштују запослени.

„Циљ је да се превенција око безбедности и здравља на раду подигне на виши ниво, јер је пандемија добила замах и на то послодавци и држава морају да одговоре на најбољи могући начин”, рекао је министар Ђорђевић.

Правилник је ступио на снагу 11. јула а привредни субјекти имају рок од 30 дана да донесу своје планове.

Послодавци имају обавезу обавештавања својих запослених, да морају да обезбеде довољно заштитних средстава у складу са мерама које се доносе а за које ће знати јер ће свакодневно бити у комуникацији са министарством здравља и епидемиолозима односно установама јавно здравља на територији на којој послују.

“Дужност радника је да поштују те мере, да их се придржавају и буду одговорни према себи и својим колегама, јер превенција је пола заштите и уколико се сви будемо тога придржавали мислим да ћемо најбоље одговорити и најбоље се заштитити”

Додаје је да идеја Правилника и планова који из њега проистичу није да се било ко кажњава.Овим документима дефинисане су мере али и тачни кораци који се морају предузети у случају појаве сумње на заразу или саме заразе.

Секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије Жарко Малиновић истиче да је важно што постоји Правилник као део одговора на пандемију у којој се налазимо.

“Важно је да и послодавци и запослени знају своје обавезе како би сви заједно били безбеднијии на својим радним местима, и како би сачували здравље популације”

Додаје да ће кроз планове који донесу послодавци бити јасно како се информишу запослени, које су процедуре и поступања у смислу заштите на раду, како запослени долазе, које су им обавезе на радном месту као и приликом напуштања радног места, и како користе средства за дезинфекцију и друга заштитна средства.

Како је подсетио ПКС је још у марту заједно са великим бројем привредних друштава, посебно са онима из сегмента трговине, креирала протоколе поступања у вези са овом заразном болешћу како би се заштитило здравље запослених али и свих добављача и купаца са којима они долазе у контакт.

Припремио новинар РТК Иван Ганић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *