До 2027. године у вртићима би требало да буде 95 одсто деце

Закон о Основама система образовања и васпитања у Србији, предвидео је да се Стратегија развоја образовање и васпитања ради на седам година, а Акциони план за првих пет година.

Новом стратегијом предвиђено је, између осталог, да у наредних пет до седам година 95 одсто деце узраста три до пет година треба да буде у вртићима.

Новина која очекује основце је, да имају чешћа провере знања.

Нова стратегија о обазовању имаће неколико сегмената. Први се односи на предшколско и основно образовање, а почетком марта очекује се и представљање Стратегије средњег образовања.

Ове године, мала матура остаје непромењена, док се за две године уводи нови дигитални систем полагања.

Оно што се од ове године мења јесте начин на који ће се дистрибуирати и прегледати тестови, а осмаци ће, као и до сада полагати малу матуру сходно важећем правилнику о програму завршног испита.

То значи да ће ученици осмог разреда полагати три теста из српског, математике и комбиновани тест.

Циљ новог модела биће заснован на дигитализацији, да би се у што већој мери избегао евентуални фактор људске грешке.
Прелаз ка новом систему полагања биће постепен и за то ће бити припремани и ђаци и наставници.

Наредних пет до седам година 95 одсто деце узраста три до пет година требало би да буде у вртићима, предвиђено је Нацртом стратегије образовања 2030.

Поред ученика, на испит излазе и секретари. Нова стратегија о образовању и васпитању предвиђа и то да сви секретари установа образовања и васпитања морају полагати испите за лиценцу, у складу са њиховим радом.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *