Доживотна робија за вишеструка убиства и убице деце

У Београду је одржана седница Савета за националну безбедност на којем су неке од тема биле нове мере државе у системском и систематском обрачуну са криминалом и корупцијом.

На састанку у згради Председништва на Адрићевом венцу предложене су мере за ефикаснији рад и пооштравање казнене политике.

Председник Србије Александар Вучић, који је председавао Саветом, најавио је увођење драконских казни за починиоце кривичних дела, укључујући и доживотну казну затвора.

Он је после седнице најавио промене у казненој политици и да ће доћи до повећања минималних и максималних казни за починиоце најтежих кривичних дела.

Председник је, најављујући системске и свеобухватне мере против најтежих кривичних дела, рекао да је држава одлучна да победи најтеже облике криминала и корупције.

Минималне и максималне казне за сва кривична дела која обухватају насилничко понашање, од насиља у породици до убиства, биће повећане за 35 до 50 одсто.

Казна за силовање биће од 5 до 15 година, без могућности ублажавања казне и нико неће моћи да добије мање од пет година, најавио је председник.

За насиље у породици минимална казна ће бити годину дана затвора.

За убиство, према његовим речима, данас је предвиђена казна од 5 до 15 година, а биће убудуће 10 до 20 година. За нарочито тешке облике следи доживотна робија.

Вучић је рекао да је прихваћен предлог грађана и Игора Јурића из фондације „Тијана Јурић“, оца убијене девојчице Тијане Јурић

„Уводимо доживотну робију за вишеструка убиства и убица деце“, изјавио је Вучић

Председник је поручио да ће борба против криминала трајати годинама.

Ово би могла да буде заједничка победа 160.000 грађана ове земље који су потписали петицију за увођење доживотног затвора за педофиле и убице деце, људи који су били ангажовани у кампањи, и Владе Републике Србије, изјавио је Игор Јурић, председник Фондације „Тијана Јурић“ која је покренула иницијативу за увођење доживотног затвора за педофиле и убице деце.

Предлози измена биће достављени скупштини у наредних 30 дана.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *