Држава организује повратак наших грађана у Србију

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је јутрос наш авион полетео за Истанбул, одакле ће вратити српске држављане, а да ће из Србије одвести 150 грађана Турске који су хтели да се врате у своју земљу.

Дачић је, гостујући у јутарњем програму Телевизије Хепи, напоменуо да ће за враћање турских држављана Србија од те земље добити, у знак захвалности, медицинску заштитну опрему.

Током данашњег дана други авион ће одлетети за Ларнаку и у повратку покупити путнике из Солуна, нагласио је први потпредседник Владе, додавши да ће се затим видети шта да се још предузме са нашим грађанима у Абу Дабију и Дохи.

Према његовим речима, држава је више пута слала авион по наше људе, при чему има неколико категорија грађана који су приоритет, а то су деца, ученици, студенти, пацијенти који су се налазили на лечењу у иностранству, или ако је неког криза задесила на службеном путу.

Такође, како је рекао, немогуће је остати равнодушан ако има туриста који су остали заглављени на аеродромима.

Он је навео да наши држављани, за разлику од америчких, немају обавезу да се јављају амбасади у земљама у које путују, па се не зна колико их и где има.

Дошли смо у ситуацију да се јављају наши туристи и људи који се налазе од Перуа до Тајланда.

На Тајланду има 155, у Јапану 13, на Балију 44, који су се јавили када им је, вероватно, истекао аранжман, истакао је први потпредседник Владе.

Дачић је објаснио да дозволе које „Ер Србија“ има за комерцијалне летове не важе и да морају да се добију дозволе за хуманитарне летове, а између два лета мора проћи 12 сати, додавши да је ноћас кренуло и решавање проблема на аустријско-мађарској граници Никелсдорф.

Он је објаснио да ће од оних који су тамо заглављени моћи у два наврата да крене по 200 људи ка Србији, а по истом принципу ће се решавати и проблем наших грађана у Словенији.

Дачић је, када су у питању грађани Србије који су похрлили у домовину када је избила криза у Европи, објаснио да се углавном радило о људима који немају решен статус у земљама у којима су боравили, а да они који то имају, не долазе.

Он је подсетио на то да их је упозоравао више пута да не крећу на пут, али и навео да постоји проблем да ЕУ прописује огромне казне за свако прекорачење дозвољеног боравка без обзира на ванредно стање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *