Држава помаже пољопривредницима

Једна од мера за смањење последица проузрокованих пандемијом вируса КОВИД-19 односи се и на пољоприведнике.

Пољопривредници предузетници могу да остваре право на уплату бесповратних новчаних средстава, одложе доспелост за плаћање аконтације пореза на приход, али у подигну кредит по изузетно повољним условима.

Влада Републике Србије припремила је низ економских мера за смањење негативних ефеката прозрокованих пандемијом Корона вируса.

Услед опасности од ширења Ковида 19, пољопривредни прозивођачи су у великој мери оштећени због затварања пијаца, смањеног откупа стоке као и недостатка средстава за сетву.

Пољопривреднике у наредном периоду очекује низ погодности како би наставили са производњом са што мање губитака.

Привредницима у Србији од данас су доступне две милијарде евра гарантованих кредита од стране државе, које могу остварити преко пословних банака.

Када су пољопривредници у питању, њима је, преко Управе за аграрна плаћања, доступно 2,6 милијарди динара.

Бесповратна средства која ће ресорно министарство уплатити на рачун пољопривредних произвођача за краве износи од 3000 до 30000 динара, за овце и козе од 500 динара по овци, до највише 20 000 динара и за пчеларе од 800 динара по кошници до 20 000 динара максималне помоћи.

Једна од погодности за пољопривреднике је и могућност добијања повољних кредита преко пословних банака.

Како би помогло пољопривредницима, ресорно минстарство је у претходних 15 дана отворило електронску пијацу где пољопривредни произвођачи могу да се пријаве и лакше пласирају своје производе на  тржиште.

Уколико им је потребна било каква помоћ, пољопривредници  могу да се обрате Пољопривредној саветодавној стручној служби у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Иван Ганић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *