“Два века Старе цркве у Крагујевцу”

Поводом јубилеја два века од подизања Старе крагујевачке цркве, задужбине кнеза Милоша, у хотелу Крагујевац одржан је округли сто под називом “Два века Старе цркве у Крагујевцу”.

Научни скуп отворили су: Епископ шумадијски господин Јован и професор др Сузана Рајић са Филозофског факултета у Београду.

Дискусија о културном добру Старе цркве окупила је представнике града, еминентне историчаре као и предствнике канцеларије за односе са црквама и верским заједницама Владе Србије.

Стара црква у Крагујевцу подигнута 1818. године. Посвећена је силаску Светог Духа и рађена је у маниру славонских и војвођанских цркава. Као задужбина кнеза Милоша сведочи о духовности и архитектури 19 века. Својом величином и квалитетом градње била је симбол тек ослобођене Србије. Данас је Стара црква духовни центар Крагујевца.

Проглашењем Крагујевца престоницом, православна црква у Крагујевцу постала је ослонац државе и политике.

У порти цркве су одржаване Народне скупштине од којих је најзначајнија Сретењска 1835. године на којој је донет први српски Устав.

Округли сто поводом два века од подизања Старе крагујевачке цркве одржан је са циљем да се још једном скрене пажња стручне јавности о значају велелепног здања не само на локалном, већ и националном нивоу. Своја мишљења изразили су еминентни историчари.

Програмско решење иконастаса, културно добро кроз два века, Литургијски предмети из Старе крагујевачке цркве и примењена уметност у Србији 19. века само су неке од тема о којима се говорило на скупу посвећеном Старој цркви у Крагујевцу.

Стара црква у Крагујевцу категорисана је као културно добро од великог значаја и заједно Старом скупштином у Крагујевцу утврђена за културно добро – споменик културе.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *