Двадесет година математичке радионице ПМФ-а

На Природно математичком факултету одржана је завршна свечаност на којој је испраћена још једна генерација полазника математичке радионице.

Овом приликом за 150 ученика талентованих за математику, свих разреда основних и средњих школа, њихове родитеље и предаваче организовано је пригодно дружење.

Најуспешнији на такмичењима добили су симболичне поклоне, а није изостало ни подсећање да је ово година јубилеја.

Данс некадашњи полазници  математичке радионице раде у Силицијумској долини, док су предавачи радионице крагујевачки ПМФ одвели на Шангајску листу.

Воља и чист ентузијазам професора и асистената смера математике ПМФ-а развијен у ратно пролеће 1999. године за двадесет година одвео је младе крагујевачке заљубљенике у математику и информатику до самих врхова у научним круговима.

То потврђују подаци да некадашњи радионичари данас раде у Мајкрософтовом развојном центру, Институту за математику Српске академије наука и уметности, студирају на Кембриџу.И на још много Универзитета и компанија. Повезује их скоро исти пут.

Већина њих током основношколског образовања чула је за радионицу, и из радозналости отишла на, за њих велики факултет.

А једном када су закорачили на место где се уче пречице за решавање комбинованих задатака, како да се брзо размишља или савладају информатичке тајне разбуђена је жеља, амбиција па су кроз школовање које је уследило прошли лако.

Предавачи им математику претварају у најлакши предмет. Једино што не могу сабрати је број деце која су за 20 година прошла кроз радионицу. Овогодишња генерација каже, настављају и у септембру на истом месту учење.

Све је почело пре две деценије, када је ПМФ сарађивао са тадашњим Педагошким заводом, који је одобрио да у школама ураде тестирања, присећа се заједно са професором Зораном

Васиљевићем Гукијем, један од оснивача професор доктор Бранислав Поповић.

Кренули су са радом у јануару, али су их прве Нато бомбе у марту прекинуле. Од јесени те године, радионица више није била никада затворена.

Да ли се и данас назиру таленти који су попут некадашњих прославили радионицу?

Иако су њени први радионичари данас прослављени математичари и информатичари светског формата, професорке које су предавале без икакве надокнаде у своје слободно врме Марија Станић, Слађана Димитријевић истовремено студијску групу математике ПМФ-а већ две године доводе до Шангајске листе.

И од септембра, поред амфитетара, припремајући нове генијалце неуморно ће радити мала велика радионица. Несвакидашње путање.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *