Двеста десет станова за младе научнике

Конкурс за давање у закуп 180 станова младим научницима и истраживачима Универзитета у Крагујевцу продужен је до 30. новембра, изјавио је за Телевизију Крагујевац, вршилац дужности ректора те високообразовне установе, проф. др Ненад Филиповић.

То је први пут од настанка Универзитета да научници са свих 12 факултета имају прилику да, под повољним условима, реше стамбено питање.

Подсећајући да су резултати анкете која је спроведена међу младим научницима и истраживачима Универзитета у Крагујевцу непосредно пре конкурса показали да је више од 250 кандидата било заинтересовано да на овај начин реши своје стамбено питање, вршилац дужности ректора, проф. др Ненад Филиповић је рекао да је интересовање велико.

Изграђено је 210 станова крај Хиподрома, од којих је 25 процената капацитета опредељено за смештај гостујућих професора и истраживача.

Највише има мањих станова до 35 квадрата, затим до 50 и 70 кавдрата. Сада ће бити расподељено 180 станова, а 25% станова је остављено за гостујуће професоре и истраживаче са стране ван земље који ту гостују и држе гостујућа предавања очекујемо велики број пријава и првих пет година је закупнина, плаћа се кирија, након пет година иде откуп станова, каже проф. Ненад Филиповића, в.д. ректора Универзитета у Крагујевцу.

Право да конкуришу имају млади истраживачи до 40 година, наставници и сарадници који раде на свих 12 факултета Универзитета у Крагујевцу.

Према речима проф. Ненад Филиповића, в.д. ректора Универзитета, изградња станова за младе научнике имаће велики значај за децентрализацију науке у Србији.

Да бисмо успели да задржимо младе људе овде , да би остали да се баве науком у свом граду и свом региону то је прва корист доделе станова јер ви видите ако ви радите научно истраживачки посао који је прилично тежак, ако имате добре услове да не мислите на неке основне егзистенцијалне потребе, односно да имате олакшано то, онда је додела ових станова, односно повољан откуп ових станова веома корисна ствар за те људе.

Закупнине стамбених јединица биће знатно ниже од тржишних, а млади научници и истраживачи имаће могућност и откупа станова на кредит до 40 година, мада, на захтев корисника, период отплате кредита може бити и краћи.

Инвестицију од око седам милона евра из кредита Европске банке, финансира Влада, док је град Крагујевац уступио земљиште.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *