Еко радионица о управљању отпадним уљима

Република Србија годишње увози око 54 хиљаде тона уља, а успе да сакупи само један проценат, па је питање где заврши остатак уља.

Како правилно управљати и одлагати отпадна уља била је тема еколошке радионице у Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског округа.

Циљ је, према речима организаора, да се успостави адекватан систем коjи би се уградио у постојеће законе о заштити животне средине, као и да се донесу адекватни законски прописи и регулатива.

Ради се о отпадном материјалу који је високо полутантан, а у Србији не постоји адекватан третман за ову врсту отпада. Једино решење јесте сакупљање, привремено складиштење и извоз, ради рециклаже.

Циљ радионице био је да се представе начини за управљање отпадом који настаје употребом индустријских уља и мазива.

О постојећим регулативним оквирима за управљање отпадним уљима говорила је Радмила Шеровић, начелник Сектора за управљање отпадом у Министарству заштите животне средине.

Она је истакла да је, према подацима из 2010. године, када се почело са системом управљања отпадним уљима, Србија имала чак 5 рециклера за управљање отпадним уљима и то за третман и за поновно искоришћење.

Сада само један оператер ради регенерацију отпадних уља на територији града Београда.

За разлику од осталих врста опасног отпада, отпадно уље је вишеструко опасно јер се садржај токсичних материја не може унапред претпоставити, а отпадно моторно, нарочито трафо-уље, може бесповратно загадити вод, ваздух, земљиште.

У Србији овај проблем је почео да се решава, а о међународним искуствима говориле су водеће компаније за управљање отпадним уљима у Европи.

Република Србија годишње увози око 54 хиљаде тона уља, а успе да сакупи само један проценат, па је питање где заврши остатак уља.

Зато је потребно да се успостави консензсус о потреби да се законски регулише одлагање отпадних уља и другог отпадног отрова, како би се домаћи прописи усагласили са законом ЕУ, што је и предмет 27. поглавља Споразума о придруживању Европској унији.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *