Енергетика: Нема прекорачења загађења

У Крагујевцу је недавно одржана друга јавна расправа о Нацрту закона о климатским променама, у организацији Министарства заштите животне средине.

Предложене новине доносе нова правила привреди, која би морала додатно да инвестира у промену сопствених технологија.

Једно од крагујевачких предузећа, које би требало да следи нове препоруке, је Енергетика у којој ће се, како најављују поштовати важеће закони из области заштите животне средине.

Енергетика непрестано прати савремене технолошке и еколошке трендове. Савремена достигнућа из области заштите животне средине усклађена су са новим законским регулативама ове области.

Производна постројења Енергетике која експлоатишу угаљ су највећи емитери гасова који стварају ефекат стаклене баште.

Како би се заштитила животна средина урађен је нови пројекат постројења ослоњена на природни гас.

У Енергетици сматрају, да би држава под хитно својом регулативом, требало да обустави производњу мазута са великим садржајем сумпора.

Многи грађани који живе у близини крагујевачких топлана током зиме уочавали су густ црни дим. Разлога за забринутост нема.

Како наводе у Енергетици, два пута годишње у сарадњи са Институтом за јавно здравље обављају мерење димних гасова и прашкастих материја.

Званични извештају потврђују да загађења није било осим прекорачења параметара када је реч о количини чађи и то два дана током децембра.

Електрофилтерска постројења у Енергетици се редовно одржавају и ремонтују по техничким упутствима.

Ефикасност тих постројења је преко 90 посто издвајања честица и димних гасова.

При сваком застоју у раду котлова врши се провера највиталнијих делова електрофилтера а сваки евентуални недостатак се отклања.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *