ЕУ донира Србији медицинску опрему вредну 4,9 милиона евра

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић, Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и шеф УНОПС канцеларије Микела Телатин потписали су данас споразум о донацији, вредан 4,9 милиона евра, за помоћ Србији у борби против пандемије COVID-19.

Ова донација ће омогућити куповину респиратора, тестова и заштитне лабораторијске опреме. Партнер у имплементацији је Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге у Србији (УНОПС).

Овај грант је део финансијске подршке од 93 милиона евра, коју Европска унија пружа Србији за хитне, краткорочне и средњорочне мере за сузбијање последица COVID-19.

Од избијања кризе COVID-19, Европска унија је помогла Србији најпре кроз евакуацију српских држављана из Вухана, а недавно и кроз финансирање трошкова пет теретних авиона који превозе медицинску опрему за хитне случајеве. Такође, позвала је Србију да се придружи европском заједничком споразуму о набавци медицинске робе.

Јоксимовић, која је и национални ИПА координатор и координатор донаторске и развојне помоћи, и Министарство за европске интеграције свакодневно и интензивно раде са Европском унијом и билатералним партнерима.

Изазови су исти, сарадња и ефикасна солидарност једини су начин да се боримо против пандемије. Ових нових 4,9 милиона које смо данас потписали хитно усмеравамо на куповину маски, респиратора, лабораторијских тестова, монитора интензивне неге, бесконтактних термометара и заштитне опреме, контејнера потребних за тријажу и друге потребне опреме, прецизирала је она.

Министарка је додала да смо у интензивној и сталној комуникацији и у погледу будућег усмеравања новца из доступних фондова ЕУ за друштвено-економски развој, где ће нам бити значајна ЕУ подршка, и поручила да се наставља даљи рад на томе.

Фабрици је указао на то да се Европа бори са веома тешком ситуацијом јер је хиљаде људи заражено, док хиљаде умире сваки дан.

У тешким тренуцима морамо да се држимо заједно и срећан сам да је солидарност Европске уније брзо одговорила на захтев Србије за помоћ, тако да смо за тренутне потребе издвојили 15 милиона евра, навео је он.

Према његовим речима, Унија је у потпуности финансирала превозне трошкове првих пет теретних авиона који су протеклих дана стигли у Србију са медицинском опремом.

Овим споразумом о донацији, од 4,9 милиона евра, данас помажемо Србији да купи додатну неопходну медицинску опрему. Подршка ЕУ ће се наставити и даље, како за хитне, тако и за краткорочне и средњорочне мере, укупне вредности 93 милиона евра, а у складу са потребама Србије, поручио је Фабрици.

Ову набавку медицинске опреме – респиратора, лабораторијске опреме и тестова, мониторa интензивне неге, бесконтактних термометара и заштитне опреме, као и контејнера потребних за тријажу, спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС.

Европска унија је партнер Србије у процесу приступања, њен највећи инвеститор, трговински партнер и донатор. Од почетка преговора о приступању Србије, започетих 2014, грађани ЕУ су донирали Србији близу две милијарде евра бесповратних средстава као подршку модернизацији земље.

Само у сектору здравства, ЕУ је Србији донирала и дала у зајам 450 милиона евра у протекле две деценије за осавремењивање система.

ИЗВОР: www.srbija.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *