ФИН обележио 59. годину рада

Свечаном академијом на Факултету инжењерских наука обележена је 59. година рада високошколске установе, иначе првог факутлета, који је означио стварање Универзитета у Крагујевцу.

Подизање квалитета наставе, ефикасности студирања и развијање нових партнерстава са привредом и академском заједницом и даље је опредељење факултета са којег је близу 7 хиљада дипломаца за пуних шест деценија понело образовање.

Прослави Дана факултета присуствоавали су студенти, професори, ректор Универзитета, некадашњи предавачи, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, града, војске, привредници. Најбољим студентима једна од 14 компанија са којима Факултет сарађује уручене су вредне стипендије.

Од 1960. године до данас, од омаленог одељења Београдског Машинског факултета до високошколске установе која је 2019. године уписала рекордан број студената, протекле су деценије успона, падова, успеха.

Некада Машински факултет, градио је академску заједницу у граду, из које ће настати Универзитет са 12 факултета, пресудно утицао да се развија и сам Крагуејвац.

Кадар школован на овом факултету пресудно је утицао на развој индустријализације земље, на развој економије, студентског стандарда.

На Факултету инжењерских наука изводиће се програм ИТ 4.0. који је акредитован на нивоу Универзитета заједно са ПМФ-ом, Економским, Факултетом техничких наука.

Око 2 хиљаде студената свих нивоа образује се тренутно у кабинетима и радионицама, али потпуно спремни за четврту индустријску револуцију.

Компаније их стипендијама већ регрутују, а занимљиво је да овогодишњи добитници Сименс-ових бенефита не планирају одлазак из земље.

Подршку у раду Факултета инжењерских наука најављује држава, град, партнери на домаћим и међународним пројектима. 25 студената боравило је на универзитетима у иностранству.

Педесетдевета година рада протекла је у многобројним активностима на унапређењу научно истраживачког процеса, развијању сарадње са привредом, улагању у кабинете и лабораторије, рекордном упису нових студената у школској 2019-20. години. Следећа јубиларна 60. година рада дочекује се са новим акредитованим студијским програмима.

Честитке поводом Дана факултета стигле су од представника свих институција, али и појединаца. Међу њима и порука пристигла од некадашњег професора а првог дипломца крагујевачког некада Машинског факултета доктора Милоша Којића.

Дан факултета обележен је и радним Панелом на тему Дигитална Платформа за индустрију 4.0 и примена у Србији коју Влада Републике Србије сматра делом нове привредне политике за период до 2030. године.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *