ГАС планира увођење електронског система наплате

Градска агенција за саобраћај планира увођење “тикетинг” и “мониторинг” система. Тикетинг представља електронски систем наплате вожње градским аутобусима.

Захваљујући новом систему, путници ће, најављују у ГАС-у, бити у прилици да плаћају своје карте за јавни превоз уз помоћ сталне картице која ће заменити постојећу легитимацију.

Са друге стране, увођењем мониторинга биће омогућено даљинско праћење возила градског превоза.

Директор Градске агенције за саобраћај Душан Обрадовић каже, за Телевизију Крагујевац, да је одређени временски период предвиђен за прилагођавање корисника на нову процедуру електронског плаћања услуге јавног градског превоза.

Ушли смо у реализацију тендерског позива за партнера који ће нам омогућити тикетинг и мониторинг, наводи Обрадовић и додаје да ће путници, уместо досадашњих појединачних карата имати електронске картице које ће изгледати као банковне.

Новина је и то да ће путници, уместо код возача у аутобусу, карте за превоз куповати на више од 100 продајних места у граду.

Поред појединачних, продаваће се и наменске карте које ће два сата важити за све релације, без обзира на преседања и коштаће 100 динара.

У ГАС-у наглашавају да ће тикетинг повећати безбедност грађана, јер возачи више неће продавати карте, а то ће се, тврде, постићи постепеном демотивацијом путника, јер ће карте код возача бити најмање дупло скупље, а на крају читавог процеса и четири пута скупље него на продајном месту.

Према најавама, Крагујевчане у наредном периоду очекује још новина и олашица у јавном градском превозу.

Увођење мониторниг система омогућиће даљинско праћење возила јавног градског превоза.

Уз помоћ мобилне телефоније и путем интернета, тај систем ће обезбедити праћење, позиционирање и комуникацију између возила.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *