Гост емисије Суграђани новинар, Мирослав Јовановић

У емисији Суграђани, која је на нашем програму уторком од 20 сати, Јовановић говори о новинарству и новинарима некада и сад.

У време када смо живели у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, давних седамдесетих година прошлог века, новинари недељника „Светлост“ и Радио Крагујевца радили су у згради, у којој је данас смештен Историјски архив Шумадије.

Мирослав Јовановић своју новинарску каријеру почео је са 23 године.

Са радним искуством од свега годину дана, извештавао је о посети тадашњег председника државе, Јосипа Броза Тита, граду Крагујевцу.

За Крагујевац је то био догађај деценије.

Своја знања преносио је ђацима Прве крагујевачке гимназије којима је предавао новинарство.

Да би били прави професионалци, у обављању посла новинара, људи, који се баве овом професијом морају да буду комуникативни, радознали и да имају добар осећај за селектовање информација, сматра Јовановић.

Јовановић је свој радни век провео у штампаним медијима.

Како каже, никада га није интересовало електонско новинарство.

Током његове каријере, мењали су се и режими и политичари.

Директних притисака свих власти није било, али је било многих који су се препоручивали да буду у новинама, као и оних који су увек били љути на новинаре, наводи Јовановић.

Култно место крагујевачких новинара старије генерације је Стара Србија.

Јовановић је један од сталних гостију ове кафане, у коју, и данас, као пензионер, свакодневно долази и дружи се са колегама.

Крагујевачка јавност, посредством медија, упозната је са случајем новинара Јовановића, који мора да плати високу новчану казну због три спорна текста.

Солидарност су показали многи.

Подршку је пружила и Радио телевизија Крагујевац.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *