Град издвојио седам милиона динара за уништавање амброзије

Градска управа издвојила је седам милиона динара за извођење радова на сузбијању и уништавању амброзије на територији града Крагујевца у 2020. години.

Мере ће се спроводити на површини већој од 70 хектара. Извођење радова поверено је Јавном комуналном предузећу „Шумадија“.

Амброзија изазива здравствене тегобе код око 10 процената светске популације.

Полен ове коровске биљке узрочник је 75 одсто свих поленских алергија, при чему не постоји старосна граница за појаву осетљивости.

Амброзија узрокује респираторне, дигестивне и уринарне сметње, као и бројне реакције на кожи.

Институт за јавно здравље прати концентрацију полена амброзије, али се једино њеним уништавањем спречавају штетне последице које изазива.

Из градске управе апелују на све суграђане, власнике пољопривредног и грађевинског земљишта и шума да спроводе мере уништавања амброзије на својим парцелама.

Осим тога, грађани треба да пријаве уколико примете амброзију на јавним површинама.

Град Крагујевац је, у сарадњи са Институтом за јавно здравље, штампао флајере на којима се, поред описа симптома и начина уништавања амброзије, налазе и слике ове коровске биљке како би грађани могли да је препознају и уништавају. Поред тога, организоване су едукативне акције и предавања о амброзији.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *